Denna artikel är en annons

Pappersbruk med anor från 1800-talet satsar stort på framtiden

Kristin Israelsson är ny fabrikschef på Bäckhammars bruk. Här tillverkas papper som är det starkaste i världen.

Nordic Paper Bäckhammar har producerat papper sedan 1871. Företaget är världsledande på specialnischer inom kraftpapper, och är en av Kristinehamn kommuns största arbetsgivare. Att papperet som produceras i värmländska Bäckhammar dessutom exporteras till stora delar av världen är det nog inte många som vet. Det var dock något som lockade brukets nya fabrikschef Kristin Israelsson.

Papperet som tillverkas är bland det starkaste i världen och används ofta till säckar, exempelvis cementsäckar, matkompostpåsar och papperskassar till matvarubutiker. Och även till snygga boutiquepåsar som används inom kända modemärken från exempelvis Italien. 90 procent av papperet exporteras till ett 80-tal länder.

Bäckhammars Bruk har 255 anställda.

– Det är en unik arbetsplats i och med att vi har så många olika yrkeskategorier samlade på ett och samma ställe, säger fabrikschefen Kristin Israelsson, och nämner bland annat processoperatörer, mekaniker, laboranter, elektriker. Vi har även ingenjörer och tekniker inom exempelvis process, underhåll, system, automation och projekt. Förutom dessa har vi också administrativa tjänster inom ekonomi, inköp, personal, IT och logistik.

Kristin Israelsson vill gärna påpeka företagets öppenhet för att utveckla personalen.

– Vi har högt i tak, snabba beslutsvägar. Och eftersom vi är en arbetsplats med många olika befattningar finns alltid möjlighet att utvecklas och även göra intern karriär om man vill. Det är otroligt viktigt att våra medarbetare trivs och att vi har roligt på jobbet. Jag är övertygad om att det är ett av våra stora framgångskoncept.

Bäckhammars Bruk har en lång historia och en stark tro på framtiden. Numera finns även muskelkraft från ägarna Shanying International.

– Det ser vi väldigt positivt på. Vi vet att de satsar på oss, det märks inte minst när det gäller våra framtida investeringsplaner.   

– Vi är precis i inledningsfasen av att söka miljötillstånd för att öka produktionen, berättar Kristin Israelsson. Det handlar om stora investeringar på olika avdelningar i bruket.

Kristin Israelsson kommer närmast från Rottneros Bruk där hon var fabrikschef. Hennes bakgrund är civilingenjör i kemiteknik.

– Jag kommer från Piteå, men har bott i Värmland och varit i pappers- och massa branschen i 20 år och här stortrivs jag. Så när den här utmaningen på Bäck-hammars Bruk dök upp var det något jag absolut inte kunde motstå. Det jag mötts av här är engagerad och mycket kompetent personal med stor vilja att utveckla fabriken framåt.

”Det som slog mig direkt när jag kom hit var den heta pulsen, samarbetet och effektiviteten”

Sofie Löfwall är en så kallad hemvändare. Efter flera år på Volvo i Göteborg är det Kristinehamn som gäller, som linjechef på pappersbruket.

Sofie Löfwall är linjechef för en av pappersmaskinerna på Bäckhammars bruk. Det innebär att hon har ansvar för drift och produktion av maskinen som tillverkar kraftpapper – ett grövre oblekt papper som bland annat används till påsar som ska tåla väta och vara extra hållbara.

Produktionen pågår dygnet runt, men Sofie arbetar dagtid. Det händer att man ringer  henne på natten för något problem som måste lösas, maskinerna ska aldrig stå stilla.

Sofie är en så kallad ”hemvändare”, och har köpt en gård söder om Kristine-hamn där familjen ska odla humle för ölbryggning.

– Jag är högskoleingenjör och arbetade tidigare inom teknisk utveckling på Volvo Personvagnar i Göteborg ett antal år. Jag och min man ville göra något helt annat, och eftersom vi båda är från Värmland så satsade vi på en flytt hit och jag fick jobb på Bäckhammars bruk.  Det som slog mig direkt när jag kom hit var den heta pulsen, samarbetet och effektiviteten. Att nu få arbeta inom pappersindustrin känns jättekul.

”Har man ett driv och en vilja att lära sig nya saker så finns möjligheterna”

Mikael Jönsson är verkstadschef på Bäckhammars bruk.

Mikael Jönsson har gått den långa vägen på Nordic Paper. Han började 2011 som mekaniker/hydrauliker på Bäckhammars bruk, efter fem år sökte han till en tjänst inom underhållsplanering och så småningom blev Mikael verkstadschef.

– Jag gillar att styra upp och förbättra, säger Mikael. Och det är något jag får syssla med fullt ut på Nordic Paper.

Apropå det snabba avancemanget inom företag menar han att det finns i företagskulturen.

– Har man ett driv och en vilja att lära sig nya saker så finns möjligheterna, det är något jag upplevt här.

Mikael Jönsson har personalansvaret för nitton personer där ”alla spelarna i laget är viktiga” och där stämningen är väldigt bra, och beslutsvägarna korta.

– Det går inte riktigt att beskriva en dag på jobbet, säger Mikael. Vi startar upp på morgonen med att samla arbetsgruppen och går igenom vad som hänt, vad som ska hända under dagen och vilka arbeten som ska prioriteras. Sedan går det i ett under hela dagen med att lösa olika uppgifter och genomföra förbättringsprojekt. I jobbet ingår även ansvaret för ställningsbyggnationer, isolering och kranar.

– Den ena dagen är aldrig den andra lik – varje morgon när jag åker till jobbet så gör jag det med glädje.

Nordic Paper – the natural leader in speciality paper

Ägare: Shanying International

Antal bruk: Fyra (Bäckhammar, Säffle, Åmotfors, Greåker)

Antal anställda: Ca 600

Vad vi tillverkar: Natural Greaseproof (papper till livsmedel) och Kraftpapper (oblekt papper med många slutanvändningsområden)