Kristinehamn har blivit ett ”Mecka” för livet på hjul

– Vi har en stark tradition när det gäller tillverkningen av husvagnar, och hit kommer massor av turister med husbilar och husvagnar på sommaren, säger Maria Springfeldt som är sammankallande för nätverket Fritid på hjul.

Vilka besöker Kristinehamn, och varför? Det var frågor som kommunen ville ha svar på när man 2014 skulle ta fram en ny besöksplan och peka ut styrkor att satsa på.  Här finns både tillverkning, försäljning och service av husbilar och husvagnar, vilket gör att även många turister kommer hit med sina husbilar och husvagnar. Det var något konkret som stack ut.

Fritid på hjul blev ett naturligt tema som Kristinehamn tog fasta på. Här finns ett antal företag inom husvagns- och husbilsbranschen, till exempel en av Sveriges största återförsäljare av husbilar, innovativa företag inom tillverkning, en årligen välbesökt mässa och en mängd vackra ställplatser. Dessa aktörer har bildat ett nätverk där man träffas med jämna mellanrum för att se hur man kan hjälpa varandra att sätta Kristinehamn än mer på husbilskartan.

– Vi har en stark tradition när det gäller tillverkning av husvagnar och många framgångsrika företag, säger Maria Springfeldt som är sammankallande i nätverket Fritid på hjul. Med en bred kunskapsbas och ett bra samarbete har Kristinehamn blivit till något av ett Mecka för husbils- och husvagnsentusiaster.

Nu är det väl inte bara service och tillverkning som drar entusiasterna till kommunen?
– De som kommer på sommaren är i första hand turister som ”bor på hjul”, säger Maria Springfeldt.  Vi har satsat väldigt mycket på den här kategorin besökare, så det finns många fina uppställningsplatser och campingställen runt om i kommunen med närhet till vatten och skärgård. Som exempel kan jag nämna gästhamnen mitt i centrum, där samsas båtarna med en mängd husbilar, eller campingen i skärgården där man står alldeles intill badplatser.   

Fritid på hjul har växt rekordsnabbt de senaste åren. Och gästnätterna med husbils- och husvagnsekipage har mångdubblats och är nu närmare femton tusen under säsongen. Det tyder på att det var en riktig satsning när man 2014 såg styrkan i konceptet.

– Att människor kommer hit gagnar ju även alla andra attraktioner och turistnäringar i Kristinehamn, säger Maria Springfeldt.

I spåren av husbils- och husvagnsklustret har kommunen påbörjat ett regionalt samarbete med flera andra kommuner för att starta en yrkeshögskoleutbildning för husbilstekniker. Beslut om detta kommer i början av nästa år.

– Det är en styrka att dessa framgångsrika företag jobbar tillsammans för branschen och Kristinehamn, säger Maria Springfeldt.

Text: Anders Post
Foto: John Persson