EU:s största insjö med 22 000 öar

Kristinehamn har ett läge som många svenska städer skulle ge mycket för att kunna skryta med. ”Att bo i Kristinehamn är som att bo vid havet fast man befinner sig i inlandet”, lär någon ha sagt. Och visst stämmer det, havet är i det här fallet Vänern som är den största insjön i EU. Dessutom är Vänerns skärgård unik med sina 22 000 öar och skär.

Man kan uppleva Vänerns skärgård på många sätt, genom att till exempel åka ut till öarna med olika turbåtar. Vålön, Kalvön och Sibberön är populära. De kopplas ihop med broar och en fyra kilometer lång vandringsled. Här kan man tälta, och bada från klippor och vid långa sandstränder. Camping är för övrigt väldigt populärt. Kristinehamn har utvecklats till något av en centralort i Sverige för semester med husbil och husvagn.

Ett populärt nöje är att följa med fartyget Bojorten på kryssning. Det är ett nybyggt skepp av den typ som det var gott om i Kristinehamn på 1600-talet.

– Ja de här kryssningarna är väldigt omtyckta, särskilt bland barnfamiljer, säger Kristinehamns turistchef Ulrika Ganterud Evermark.

Ett av landmärkena när man kommer med båt är den fem meter höga Picassoskulpturen som står längst ut på en udde vid inloppet till staden. Picasso valde själv Kristinehamn för sin skulptur som uppfördes 1965.

– En väldigt fin plats där det även finns servering,  säger Ulrika Ganterud Evermark. Hela sträckan som går utmed inloppet från udden till centrum är som en sju kilometer lång strandpromenad som kantas av båtliv och aktiviteter.

Men det är inte bara Vänern som lockar turisterna till Kristinehamn.

– Många kommer hit för att vandra, berättar turistchefen. Det finns en hel del att välja på och lederna är kvalitetssäkrade Värm-landsleder, vilket innebär att vissa krav har uppfyllts, som tydlig skyltning och att lederna underhålls kontinuerligt.

Vandringen bjuder på många natursköna upplevelser – över moränryggar, vidsträckta vassområden och strandängar nära Vänern, där man ser vattnet mellan stora ekar, lövrika skogar och hagmarker.

En historisk vandring kan man göra på Järnleden som är tre mil och följer den ursprungliga transportleden för tack- och stångjärn, som skulle ner till hamnen för vidare skeppning ut i världen.

– Kristinehamn är en kommun rik på upplevelser, slår Ulrika Ganterud Evermark fast. Här finns något för alla.

Text: Anders Post
Foto: John Persson och Pernilla Andersson