”Det var mycket som talade för att det var här vi skulle bo”

Johanna och Gustav Alteryd funderade mycket på var de skulle slå ner sina bopålar när familjen skulle bildas. Till slut fanns det bara ett alternativ som stod ut – tillbaka till Kristinehamn där de en gång lärde känna varandra. Nu har de barnen Signe, sju månader, och Alva tre år.

Många från Kristinehamn vänder hemåt igen efter att ha studerat på andra orter. Så var det även för Gustav och Johanna Alteryd som sedan två år bor i Persås, tre kilometer utanför Kristinehamns centrum.

Vi sitter runt köksbordet hos familjen Alteryd. Det är höstmörkt utanför huset som ligger lantligt, men ändå centralt. Man cyklar in till centrum på tio minuter.

– Allt är så nära här, säger Gustav. Det var mycket som talade för återflytt till hemorten när vi diskuterade var vi skulle bo. Här har vi en lagom stor stad med ett fantastiskt läge vid Vänern och dess skärgård.

Gustav har vuxit upp i Kristinehamn, inte långt från huset där de nu bor, och Johanna kommer från Gullspång. Deras barn Alva, snart tre år, är född i Linköping och Signe som är sju månader är född i Karlskoga.

Johanna och Gustav Alteryd har känt varandra sedan de var tonåringar, men det var först när de flyttat från Kristinehamn som kärleken slog till. Det var i Linköping där Johanna pluggade till fysioterapeut. Så småningom flyttade de ihop och första barnet Alva föddes.

– Men det var faktiskt inte klockrent att det skulle bli Kristinehamn, säger Johanna. Vi pratade om Karlstad, men i jämförelse var det ju väldigt mycket som talade för Kristinehamn. Här har vi familj och barndomsvänner, och som Gustav sa så är ju det här en fantastisk kommun på många sätt, nära till allt och en lagom stor stad med jätte-fin natur. Dessutom hade vi flera vänner som flyttat tillbaka.

Så blev det. Huset som familjen bor i nu hyr de av goda vänner som bor strax intill. Och då kommer vi in på något väsentligt – nämligen att köpa hus.

”Allt är så nära här, ja det var mycket som talade för återflytt till hem­orten”

– Huspriserna i Kristinehamn ligger på en helt annan nivå än hus i till exempel Karlstad, säger Gustav. Det är så klart något som är viktigt, i alla fall för oss. Vi letar nu efter ett eget hus som passar vår familj, men drömmer om att på sikt bygga på den tomt vi har tillgång till.

Hur är det med arbetstillfällen i Kristinehamn?
– Det finns ju både industrier och mindre företag och många söker kompetent arbetskraft, säger Gustav. Men vi pendlar båda till jobb utanför kommunen, själv jobbar jag på SAAB i Karlskoga.

– Och jag jobbar på vårdcentralen i Degerfors, säger Johanna. Men avstånden till närliggande städer är inte stora, många som bor här pendlar. Så vi har bestämt oss, det är här vi vill bo och skapa en framtid för barnen.

Text: Anders Post
Foto: John Persson